Kooktechnieken

Kooktechnieken

In deze intuïtieve gids vind je de ideale temperaturen voor verschillende bereidingsmethodes, zodat je telkens opnieuw verzekerd bent van consistente en onberispelijke resultaten. Zo krijg je ruimte voor wat echt telt: volop genieten van je culinaire creaties.

De ideale temperatuur voor nauwkeurig koken

Smelten

Ideaal voor het smelten van delicate ingrediënten, zoals chocolade of boter.

45° Ideale temperatuurinstelling

45°-55° Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

Verdeel het voedsel over het hele oppervlak van de kookpot voordat je verdergaat met het recept.<br /> Pas de temperatuur naar wens aan per 5°C. Roer af en toe als je wilt dat je ingrediënten sneller smelten.

Aanbevelingen

Kookgerei: steelpan of koekenpan Voorverwarmen: niet nodig Ingrediënten: chocolade of boter, gelijkmatig verdelen over het oppervlak van je pot of pan Deksel: niet nodig Keukengerei: spatel of lepel

Warmhouden

Ideaal om je eten warm te houden voor het opdienen.

80° Ideale temperatuurinstelling

70°-100° Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

Alleen gebruiken na het koken. Een deksel hoeft niet. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C. Bij vloeibaar voedsel kan een hogere temperatuur nodig zijn. Laat voedsel niet langer dan een uur boven koelkasttemperatuur staan.

Aanbevelingen

Kookgerei: elk type Voorverwarmen: niet nodig Ingrediënten: bereid voedsel dat je wilt warmhouden voor het opdienen (niet langer dan 1 uur boven koelkasttemperatuur laten staan) Deksel: optioneel Keukengerei: lepel

Stomen

Ideaal voor het stomen van groenten, wortelgewassen, vis en dumplings.

Stap 1: vermogensniveau 16 gedurende 10 minuten Ideale temperatuurinstelling

Vermogensniveaus 9-13 Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

Gebruik een stoompan. Vul met 1,5 tot 2,5 l water. Plaats het voedsel in het stoomaccessoire. Dek af met een deksel. Pas na het opwarmen het stoomniveau aan als dat nodig is. Stel het vermogen bij (9-13) voor meer of minder stoom. Het water kan volledig verdampen als het vermogen te hoog is.

Aanbevelingen

Kookgerei: stoompan, bodemdiameter 18-23 cm Voorverwarmen: niet nodig Ingrediënten: vul de pan voordat je met het recept start met minimaal 1,5 l en maximaal 2,5 l water en plaats het voedsel in het stoomaccessoire Deksel: vereist, zonder opening Keukengerei: vork, lepel of spatel

Sudderen

Ideaal om sauzen en soepen gedurende lange tijd te laten sudderen tot ze goed ingedikt zijn.

130° daarna verlagen naar 120° Ideale temperatuurinstelling

80°- 150° Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

De laag vloeistof moet minimum 1 cm en maximum 5 cm hoog zijn.<br /> Pas de temperatuur per 5°C aan, afhankelijk van hoe sterk je het gerecht wilt laten sudderen. Dit hangt af van de consistentie en de hoeveelheid vloeistof. Roer het gerecht af en toe om voor optimale resultaten.

Aanbevelingen

Kookgerei: steelpan, bouillonpan of koekenpan, bodemdiameter 18-23 cm Voorverwarmen: niet nodig Ingrediënten: laag vloeistof tussen 1 en 5 cm hoog Deksel: aanbevolen Keukengerei: lepel

Konfijten

Ideaal om voedsel langzaam en op een lage temperatuur in olie te bereiden, om het malser te maken. Bovendien droogt het niet uit en blijft de smaak beter behouden.

130° Ideale temperatuurinstelling

110°-140° Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

Ideaal voor vlees, vis, fruit, groenten, paddenstoelen. Doe 1 eetlepel tot 1,5 cm olie in een koekenpan (bodemdiameter 18-23 cm). Doe het voedsel in de pan voordat je met het recept start. Roer af en toe. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C om het voedsel naar wens te bakken.

Aanbevelingen

Kookgerei: koekenpan, bodemdiameter 18-23 cm Voorverwarmen: niet nodig Ingrediënten: doe voordat je met het recept start maximaal 1,5 cm olie en de te konfijten ingrediënten in de pan Deksel: optioneel Keukengerei: lepel of spatel

Blussen

Ideaal om sauzen en jus op smaak te brengen door gebruinde etensresten van gebraden of gebakken vlees in de pan los te weken en te laten oplossen.

130° Ideale temperatuurinstelling

110°-150° Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

Doe een vloeistof in de hete pan voordat je met dit recept start. Zeef er maïszetmeel/bloem bij om de saus te laten indikken. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C om de saus meer of minder te laten sudderen. Roer de saus om en zeef ze indien nodig.

Aanbevelingen

Kookgerei: koekenpan Voorverwarmen: niet nodig Ingrediënten: vloeistof en een theelepel maïszetmeel of bloem Deksel: niet nodig Keukengerei: lepel of spatel

Klutsen

Ideaal om roereieren te maken met je favoriete kruiden.

150° Ideale temperatuurinstelling

130°-180° Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

Voor het beste roerei gebruik je een pan met antiaanbaklaag. Vet een roestvrijstalen pan altijd in, om vastplakken te voorkomen. Gebruik vetten met een hoog rookpunt. De kookplaat geeft een melding wanneer je kookgerei voorverwarmd is. Doe de olie of boter in de pan, gevolgd door de eieren. Roer voortdurend. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C voor de gewenste romigheid.

Aanbevelingen

Kookgerei: koekenpan met antiaanbaklaag Voorverwarmen: nodig Ingrediënten: vet met hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/arachideolie) en eieren Deksel: niet nodig Keukengerei: lepel of spatel

Karamelliseren

Ideaal voor het karamelliseren van uien, groenten, champignons en fruit.

150° Ideale temperatuurinstelling

130°-180° Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

Doe het voedsel en de kruiden in de pan voordat je met het recept start. Opmerking: niet om karamel te maken van suiker. Roer af en toe. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C voor de gewenste karamellisatie.

OPMERKING: dit recept is NIET bedoeld om karamel te maken van suiker, bijv. voor gebak.

Aanbevelingen

Kookgerei: koekenpan Voorverwarmen: niet nodig Ingrediënten: voedsel en kruiden (voeg toe voordat het kookgerei voorverwarmt) Deksel: niet nodig Keukengerei: lepel of spatel

Sauteren

Ideaal voor het bakken van groenten en champignons in een kleine hoeveelheid vet.

180° Ideale temperatuurinstelling

130°- 200° Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

Zet de kookplaat aan. Voeg zodra je pot of pan is voorverwarmd (je krijgt een melding) olie of boter toe, gevolgd door de ingrediënten.<br /> Voor optimale resultaten moet je het voedsel af en toe omroeren of omdraaien.

*Vet een roestvrijstalen pan altijd in om te voorkomen dat het voedsel blijft plakken.

Aanbevelingen

Kookgerei: grillpan of koekenpan, bodemdiameter 18-23 cm Voorverwarmen: nodig Ingrediënten: vlees, zeevruchten en/of groenten, vet met hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/arachideolie) Deksel: optioneel Keukengerei: spatel of tang

Roerbakken

Ideaal om snel voedsel te bakken op een hoge temperatuur in een licht geoliede pan terwijl je voortdurend roert.

180° Ideale temperatuurinstelling

150°-200° Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

De kookplaat geeft een melding wanneer je kookgerei voorverwarmd is. Doe dan olie of boter in je pot of pan, gevolgd door de ingrediënten. Vet een roestvrijstalen pan altijd in. Gebruik vetten met een hoog rookpunt. Roer voortdurend. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C. De maximale temperatuur is 200°C, dus wees voorzichtig.

Aanbevelingen

Kookgerei: koekenpan, bodemdiameter 18-23 cm Voorverwarmen: nodig Ingrediënten: vlees, zeevruchten en/of groenten, vet met hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/arachideolie) Deksel: optioneel Keukengerei: spatel of tang

Bakken in de pan

Ideaal voor het bakken van verschillende soorten voedsel in een koekenpan met een kleine hoeveelheid vet.

180° Ideale temperatuurinstelling

150°-200° Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

De kookplaat geeft een melding wanneer je kookgerei voorverwarmd is. Doe dan olie of boter in je pot of pan, gevolgd door de ingrediënten. Vet een roestvrijstalen pan altijd in. Gebruik vetten met een hoog rookpunt. Roer af en toe. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C. De maximale temperatuur is 200°C, dus wees voorzichtig.

Aanbevelingen

Kookgerei: koekenpan Voorverwarmen: nodig Ingrediënten: vet met hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/arachideolie) en voedsel dat in de pan moet worden gebakken Deksel: optioneel Keukengerei: lepel of spatel

Bruin bakken

Ideaal om vlees bruin te bakken voor je taco’s, of brood voor croutons en toastjes.

180° Ideale temperatuurinstelling

150°-200° Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

Doe voor het bruinen van vlees olie in een roestvrijstalen pan. Of gebruik een pan met antiaanbaklaag, want die is eenvoudiger schoon te maken. De kookplaat geeft een melding wanneer je kookgerei voorverwarmd is. Doe dan olie of boter in je pot of pan, gevolgd door de ingrediënten. Roer af en toe. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C om het voedsel naar wens te bakken.

Aanbevelingen

Kookgerei: koekenpan met antiaanbaklaag Voorverwarmen: niet nodig Ingrediënten: vet met hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/arachideolie), vlees voor taco’s of brood voor croutons Deksel: optioneel Keukengerei: lepel of spatel

Schroeien

Ideaal om de zijkanten van je vlees, vis en gevogelte krokant bruin te bakken.

200° Ideale temperatuurinstelling

180°-200° Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

De kookplaat geeft een melding wanneer je kookgerei voorverwarmd is. Doe dan olie in je pot of pan, gevolgd door de ingrediënten. Vet een roestvrijstalen pan altijd in, om vastplakken te voorkomen. Gebruik vetten met een hoog rookpunt. Af en toe roeren/omdraaien. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C. De maximale temperatuur is 200°C, dus wees voorzichtig.

Aanbevelingen

Kookgerei: grillpan of koekenpan, bodemdiameter 18-23 cm Voorverwarmen: nodig Ingrediënten: vlees, vis of gevogelte Deksel: niet nodig Keukengerei: spatel of tang

Grillen

Ideaal voor het grillen van vlees, vis, gevogelte en groenten zonder vetstof.

200° Ideale temperatuurinstelling

160°-200° Temperatuurbereik gebaseerd op smaak

Kooktips

De kookplaat geeft een melding wanneer je kookgerei voorverwarmd is. Doe dan olie in je pan, gevolgd door de ingrediënten. Vet een roestvrijstalen pan altijd in, om vastplakken te voorkomen. Gebruik vetten met een hoog rookpunt. Af en toe roeren/omdraaien. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C. De maximale temperatuur is 200°C, dus wees voorzichtig.

Aanbevelingen

Kookgerei: grillpan of koekenpan Voorverwarmen: nodig Ingrediënten: vlees, vis, gevogelte of groenten Deksel: niet nodig Keukengerei: spatel of tang

Altijd al willen weten wat de ideale temperatuur is voor jouw gerecht?