Caponata is een traditioneel Siciliaans gerecht met aubergine, uien, tomaten en olijven. Azijn en suiker zorgen voor een zoetzure toets. Deze zomerse maaltijd vol mediterrane smaken is perfect als voorgerecht of bijgerecht, maar kun je net zo goed als hoofdgerecht serveren.
Glutenvrij
Veganistisch
Ingrediënten
Aubergines
500 g
Ui
1
Selder
2
Rode paprika
1
Grote tomaten
4
Ontpitte groene olijven
50 g
Gezouten kappertjes
2 eetlepels
Rodewijnazijn
3 eetlepels
Suiker
2 eetlepels
Extra vierge olijfolie
Naar smaak
Zout
Naar smaak
Peper
Naar smaak
Verse basilicum
Naar smaak
Beschrijving
1.
Snijd de aubergines in kleine blokjes.
2.
Snijd de ui fijn.
3.
Snijd de stengels selder in kleine stukjes.
1.
2.
3.
4.
Snijd de rode paprika in reepjes.
5.
Zet een kookpot op een kookzone naar keuze en stel de temperatuur met HeatControl in op 180°C.
Bedek zodra de pot is voorverwarmd de bodem volledig met een laagje olie en voeg de aubergineblokjes toe. Stoof ze ongeveer 15 minuten, tot ze zacht en licht gebruind zijn. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier en zet opzij.
6.
Voeg indien nodig een beetje olijfolie toe en doe dan de gesnipperde ui en de selder in de pot. Stoof ze zacht in 4 tot 5 minuten.
4.
5.
6.
7.
Voeg de paprikareepjes toe en stoof 10 minuten tot ze zacht zijn.
8.
Voeg ook de tomaten, olijven, kappertjes, rodewijnazijn en suiker toe.
Roer goed en laat ongeveer 5 minuten sudderen, tot de tomaten zacht worden en het vocht iets is ingekookt.
9.
Roer de gestoofde aubergine voorzichtig door de andere ingrediënten. Laat nog 5 minuten sudderen.
Proef en kruid naar smaak met peper en zout.
7.
8.
9.
10.
Zet de kookplaat uit. Schep de caponata in een kom of schaal en garneer met verse basilicumblaadjes.