De nieuwe energie-efficiëntieklassen

De nieuwe energie-efficiëntieklassen

Vanaf maart 2021 komen er nieuwe energielabels en herziene energie-efficiëntieklassen voor huishoudapparaten. Hier vind je alle relevante informatie over dit onderwerp.

Het energielabel (of EU-label) geeft sinds 1996 informatie over de gegevens van laag energieverbruik en waterverbruik voor grote huishoudapparaten.

Het is wettelijk verplicht en wordt op het product weergegeven, zowel in winkels als via websites van retailers. Het energielabel is bedoeld om de energie-efficiëntiegegevens in één oogopslag te tonen aan de klant, om een betere vergelijking met andere producten mogelijk te maken.

In de loop van de tijd zijn huishoudapparaten spaarzamer en energie-efficiënter geworden. Daarom wordt het EU-label nu geüpdatet. De Europese Unie heeft een verplichte update van het huidige energielabel uitgegeven voor de volgende productcategorieën:

 

• Wasmachines
• Was-droogcombinaties
• Koelkasten/diepvriezers
• Vaatwassers
• Wijnbewaarkasten

 

Vanaf maart 2021 moet alleen het label zichtbaar zijn op alle apparaten.

Veranderingen in energie-efficiëntieklassen

VERANDERINGEN IN ENERGIE-EFFICIËNTIEKLASSEN

Wat verandert er precies in de energie-efficiëntieklassen?

Het is eigenlijk heel simpel: de gebruikelijke plusklassen, zoals A+++, A++ en A+, worden vervangen door een uniforme energieverbruiksschaal van A tot G. De zevenstaps kleurenschaal blijft behouden. Door gewijzigde meetmethoden is het niet mogelijk om het oude label om te zetten naar het nieuwe label. Er is enkel een schatting beschikbaar. De wijzigingen hebben vooralsnog geen gevolgen voor droogkasten, ovens en dampkappen. Deze worden naar verwachting vanaf 2022 herzien. Het is dus goed mogelijk dat je naast een A+++ droogkast een C-klasse wasmachine vindt.

De Europese producentenvereniging (APPLIA) legt de achtergrond uit van de herziening, de deadlines, de verplichtingen van fabrikanten en retailers, de nieuwe eisen inzake ecologisch ontwerp wat betreft energie-efficiëntie en het nieuwe energielabel zelf. Consumenten zien de nieuwe labels pas vanaf 1 maart 2021 op de apparaten.

Het nieuwe energielabel voor wasmachines

Op het nieuwe energielabel zijn er een aantal nieuwigheden te vinden qua inhoud: In het algemeen zal er een QR-code op alle energielabels staan, die linkt naar de EU-productdatabase EPREL.

Daar vind je meer informatie over het energielabel en de productinformatiefiche van het betreffende apparaat. De voorgaande plusklassen (A+++, A++ en A+) zijn niet meer van toepassing op het gebied van wasmachines. De beschikbare energie-efficiëntieklassen gaan van A tot G.

Het verbruik van water en elektriciteit wordt nu niet meer vermeld op jaarwaarde, maar respectievelijk per cyclus en per 100 cycli.

Ook nieuw zijn de geïntroduceerde geluidsklassen voor het geluid bij het centrifugeren van A-D om het geluidsniveau in dB(A) transparanter te maken.

Het nieuwe energielabel voor wasmachines vanaf maart 2021
  1. QR Code
  2. Energie-efficiëntieklasse*
  3. Gewogen energieverbruik* in kWh/100 cycli (Eco 40-60) in werking
  4. Maximaal vulgewicht
  5. Duur van Eco 40-60 wascyclus met volledige lading
  6. Gewogen waterverbruik* in liter/cyclus (Eco 40-60) in werking
  7. Centrifuge-efficiëntieklasse*
  8. Geluidsemissie tijdens het centrifugeren uitgedrukt in dB(A) re 1 pW en geluidsemissieklasse

* Waarden gelden voor kwart, halve en volledige lading.

Het nieuwe energielabel voor was-droogcombinaties

Zoals op alle nieuwe energielabels zal er eveneens een QR code te vinden zijn op het energielabel van was-droogcombinaties die linkt naar de EU-productdatabase EPREL.

Daar vind je u meer informatie over het energielabel en de productinformatiefiche van het betreffende apparaat. De beschikbare energie-efficiëntieklassen gaan van A tot G.

De volledige indeling van deze productcategorie wordt herzien. Het wassen/drogen gedeelte en het wassen gedeelte worden op hun eigen schaal weergegeven en de waarden daarvoor worden duidelijker weergegeven. Het verbruik van water en elektriciteit wordt nu niet meer vermeld op jaarwaarde, maar per cyclus of 100 wasprocessen.

Ook nieuw zijn de geïntroduceerde geluidsklassen voor het geluid bij het centrifugeren van A-D om het geluidsniveau in dB (A) transparanter te maken.

Het nieuwe energielabel voor was-droogcombinaties vanaf maart 2021
  1. QR code
  2. Energie-efficiëntieklasse** (complete cyclus in werking)
  3. Energie-efficiëntieklasse* (wascyclus)
  4. Gewogen energieverbruik in kWh per 100 cycli (complete cyclus in werking**)
  5. Gewogen energieverbruik* in kWh per 100 cycli (wascylus)
  6. Maximaal vulgewicht (complete cyclus in werking**)
  7. Maximaal vulgewicht (wascyclus)
  8. Gewogen waterverbruik in liter per cyclus in werking (complete cyclus in werking**)
  9. Gewogen waterverbruik* in liter per cyclus in werking (wascyclus)
  10. Duur van het programma (complete cyclus in werking**) met volledige lading
  11. Duur van Eco 40-60 wasprogramma met volledige lading
  12. Centrifuge-efficiëntieklasse*
  13. Geluidsemissie tijdens het centrifugeren uitgedrukt in dB(A) re 1 pW en geluidsemissieklasse

* Waarden gelden voor kwart, halve en volledige belading. Bij wassen en drogen geldt halve en volledige belading.
** Wassen en drogen.

Het nieuwe energielabel voor vaatwassers

Als onderdeel van het standaardisatieproces zijn de vorige plusklassen (A+++, A++ en A+) ook voor vaatwassers vervangen door een uniforme schaal van A tot G. Volgens de vorige norm komt de nieuwe energie-efficiëntieklasse B ongeveer overeen met een apparaat met A+++ -23%.

In de toekomst zal er in het algemeen een QR-code op alle energielabels staan, die linkt naar de EU-productdatabase EPREL.

Daar vind je meer informatie over het energielabel en de productinformatiefiche van het betreffende apparaat. Verder worden nieuwe, meer realistische eisen (bijv. met potten) geïntroduceerd bij het specificeren van de couverts. Daarom zullen de waarden hier nu anders zijn dan bij het oude energielabel.

Het verbruik van water en elektriciteit wordt nu niet meer vermeld op jaarwaarde, maar per cyclus of 100 spoelprocessen. Ook nieuw zijn de geïntroduceerde geluidsklassen van A-D om het geluidsniveau in dB(A) transparanter te maken.

Het nieuwe energielabel voor vaatwassers vanaf maart 2021
  1. QR-code
  2. Energie-efficiëntieklasse
  3. Energieverbruik in kWh/100 Eco-cycli in werking
  4. Aantal standaard couverts
  5. Waterverbruik in liter / Eco-cyclus in werking
  6. Duur van de Eco-cyclus
  7. Geluidsemissie uitgedrukt in dB(A) re 1 pW en geluidsemissieklasse

Het nieuwe energielabel voor koelkasten/diepvriezers

Er zal ook een QR-code op de etiketten van de koelkasten en diepvriezers staan, die linkt naar de EU-productdatabase EPREL. Daar vind je meer informatie over het energielabel en de productinformatiefiche van het betreffende apparaat.

De voorgaande plusklassen (A+++, A++ en A+) zijn niet meer van toepassing op het gebied van koelen en vriezen. De beschikbare energie-efficiëntieklassen gaan van A tot G. De nieuwe energie-efficiëntieklasse A komt overeen met een apparaat met A+++ -60% volgens de vorige norm.

Net als voorheen wordt het verbruik van elektriciteit op jaarbasis gerapporteerd. De nieuwe geluidsklassen lopen van A-D en zijn er om het geluidsniveau in dB(A) transparanter te maken.

Het nieuwe energielabel voor koelkasten en diepvriezers vanaf maart 2021
  1. QR-code
  2. Energie-efficiëntieklasse
  3. Energieverbruik in kWh/jaar (gemeten onder nieuwe
  4. standaardomstandigheden)
  5. Totaal volume van alle bevroren compartimenten
  6. Totaal volume van alle niet-ingevroren compartimenten
  7. Geluidsemissie uitgedrukt in dB(A) re 1 pW en geluidsemissieklasse

Het nieuwe energielabel voor wijnbewaarkasten

Er zal ook een QR-code op de labels van de wijnkoeler staan, die linkt naar de EU-productdatabase EPREL. Daar vind je meer informatie over het energielabel en de productinformatiefiche van het betreffende apparaat. De voorgaande plusklassen (A+++, A++ en A+) zijn niet meer van toepassing op het gebied van koelen.

De beschikbare energie-efficiëntieklassen gaan van A tot G. Net als voorheen wordt het verbruik van elektriciteit op jaarbasis gerapporteerd. De nieuwe geluidsklassen lopen van A-D en zijn er om het geluidsniveau in dB(A) transparanter te maken.

Het nieuwe energielabel voor wijnbewaarkasten vanaf maart 2021
  1. QR-code
  2. Energie-efficiëntieklasse
  3. Energieverbruik in kWh/jaar (gemeten onder nieuwe standaardomstandigheden)
  4. Aantal standaard wijnflessen dat kan worden bewaard
  5. Geluidsemissie uitgedrukt in dB(A) re 1 pW en geluidsemissieklasse

Nieuwe verordening inzake ecologish ontwerp vanaf maart 2021

De regulatie i.v.m. het ECODESIGN

Naast de gewijzigde energie-efficiëntieklassen, is de nieuwe verordening inzake ecologisch ontwerp ook van toepassing vanaf 1 maart 2021. Deze regelt het milieuvriendelijke ontwerp van producten, de minimale beschikbaarheid van reserveonderdelen en de mogelijkheid tot recycling en reparatie.

Het doel is om de milieu-impact van huishoudapparaten te verminderen, rekening houdend met de hele levenscyclus.

Ontdek ons zelfbedieningsportaal om de juiste reserveonderdelen te vinden om je apparaten te repareren.