Verse kruiden in de koelkast bewaren

Artikel in: Inspirerende tips - februari 2023
  • Link kopiëren
Kruiden in de koelkast
GERELATEERD GAMMA HUISHOUDAPPARATEN:
Whirlpool koel-vriescombinaties
ONTDEK MEER

Leestijd: 3 minuten

Met hun aroma geven lokale, mediterrane of zelfs exotische kruiden een finishing touch en bijzondere smaak aan elk gerecht. Maar kruiden blijven maar heel kort echt vers. Lees hieronder hoe je langer geniet van verse kruiden en waarop je daarbij moet letten.

Kruiden in de koelkast

Wil je verse kruiden kort bewaren? Stop ze dan gewoon in de koelkast. Dat is de eenvoudigste manier. Verwijder wel eerst de vergeelde of verlepte bladeren en stengels. Wikkel de gewassen keukenkruiden vervolgens in een vochtig stukje keukenpapier of in een vochtige keukenhanddoek. Of doe de nog natte kruiden in een afsluitbaar plastic zakje. Door het vocht behouden de kruiden hun aroma en vorm langer. Als je kruiden op deze manier bewaart, blijven ze nog een week of twee goed.

Kruiden in de vriezer

Verse kruiden invriezen is een goede manier om ze nog langer te bewaren. Verwijder ook nu eerst alle verlepte bladeren en stengels. Was en droog de keukenkruiden vervolgens voor je ze in de vriezer of in het vriesvak legt. Je kunt ze in stukjes snijden of in hun geheel invriezen – wat jou het beste uitkomt. Een ijsblokbakje is een heel handig hulpmiddel hierbij. Doe in elk vakje wat gehakte kruiden en giet er een beetje water over. Zo kun je ze perfect in porties indelen en achteraf apart ontdooien. Een diepvrieszakje is natuurlijk ook een goede oplossing, voor bijna alle kruiden. Bieslook, peterselie, dille, tijm, dragon, citroenmelisse, munt en basilicum blijven op die manier lang goed, tot wel tien of twaalf maanden.

Knoflook invriezen
Met de blaadjes van wilde knoflook kun je heel wat gerechten op smaak brengen. Het nadeel is dat ze vers maar enkele dagen houdbaar zijn in de koelkast. Bovendien kent dit kruid een zeer kort seizoen: alleen in april en mei kun je de blaadjes plukken. Om het hele jaar door te kunnen genieten van dit heerlijke keukenkruid, is het een goed idee om de verse wilde knoflookblaadjes meteen na het plukken in te vriezen. Volg hiervoor gewoon dezelfde stappen als bij alle andere kruiden. Gehakt of gepureerd in een ijsblokbakje of plastic zakje blijven de blaadjes wel tot een jaar goed.

Je koelkast schoonmaken

Maak je koelkast leeg en bewaar het voedsel op een veilige, koele plek voor je aan het schoonmaken slaat. Bij winterse buitentemperaturen zijn je tuin, terras of balkon ideaal hiervoor. Je kunt je voedsel ook even bewaren in een koelbox, een koeltas of een mand met koelelementen. Zet je koelkast vervolgens uit of trek de stekker uit het stopcontact. Wil je de koelkast grondig reinigen of ontdooien? Trek dan zeker de stekker uit het stopcontact.

Kruiden drogen: een klassieke bewaarmethode

Kruiden lang bewaren? Verwerk ze op de klassieke manier: door ze te drogen. Zo blijven ze één tot twee jaar goed. Deze methode is bijzonder geschikt voor kruiden met weinig vocht erin, zoals tijm, rozemarijn, oregano en lavendel. Drogen is dan weer minder aangewezen voor gevoelige planten zoals tuinkers, lavas of zuring, omdat hun aroma dan grotendeels vervliegt. Invriezen is bij deze kruiden dus de boodschap.
 
Kruiden op de traditionele manier drogen doe je zo: hang de takjes in bosjes op, op een plek waar geen licht binnenvalt. Was de stengels en kruiden eerst wel en droog ze zorgvuldig met een doek. Bind de takjes met een rubberen elastiek of koordje samen in kleine bundels en hang ze dan ondersteboven op een beschutte, donkere plek. Zorg ervoor dat er geen zonlicht binnenvalt in de ruimte en dat de temperatuur onder 40 graden blijft, anders verliezen de kruiden hun aroma. Afhankelijk van de soort plant duurt het droogproces één tot drie weken.
 
Vind je dat te lang? Je kunt de lekkere kruiden ook drogen in de oven. Zet de gewassen en drooggedepte kruiden in de oven en droog ze ongeveer drie uur op zo’n 30 graden. Verdeel de takjes goed en leg ze vooral niet op elkaar. Draai ze om na ongeveer anderhalf uur. Laat de ovendeur tijdens het volledige droogproces op een kier staan. Ook nu moet de temperatuur onder 40 graden blijven om het aroma niet te doen vervliegen.
Bewaar de gedroogde kruiden vervolgens op een droge, koele plek in een bakje waar geen licht aan kan. Potten van bruin glas of keramische potten zijn ideaal.

Welkom bij Whirlpool, waar welzijn thuis begint.

GERELATEERD GAMMA HUISHOUDAPPARATEN:
Whirlpool koel-vriescombinaties
Bewaar je kruiden optimaal in je koel-vriescombinatie van Whirlpool. Die is uitgerust met technologieën die je voedsel langer vers houden.
ONTDEK MEER
GERELATEERD GAMMA HUISHOUDAPPARATEN:
Whirlpool koel-vriescombinaties
Bewaar je kruiden optimaal in je koel-vriescombinatie van Whirlpool. Die is uitgerust met technologieën die je voedsel langer vers houden.
ONTDEK MEER